O rasie

LABRADOR RETRIEVER

Jedna z ras psów, należąca do grupy psów aportujących, płochaczy i psów wodnych, zaklasyfikowana do sekcji psów aportującycych
Nazwa rasy wzięła się od krainy pochodzenia (Labrador – Kanada) oraz angielskiego czasownika „to retrieve” – „przynosić” od zadań, jakie spełniają w myślistwie.

RYS HISTORYCZNY

Podobnie jak nowofundland i landseer rasa pochodzi ze wschodnich wybrzeży Kanady; w XVIII wieku protoplaści obecnych labradorów byli  wykorzystywani przez rybaków do pracy na kutrach (psy pomagały przy wyciąganiu sieci, aportowaniu przedmiotów, a nawet ratowaniu tonących); do Europy pierwsze psy tej rasy sprowadził w 1820 lord Malmesbury, który razem z synem rozpoczął ich hodowlę w Wielkiej Brytanii.

SZATA I UMASZCZENIE

Czarne , żółte (określane czasem jako złote lub biszkoptowe) lub czekoladowe.

ZACHOWANIE I CHARAKTER

Przyjacielskie, posłuszne i łatwe do wyszkolenia – ze względu na swe cechy psy tej rasy często są wykorzystywane w roli przewodników niepełnosprawnych i psów policyjnych (do tropienia i do wyszukiwania narkotyków) oraz w kynoterapii. Bardzo wesoły i żywiołowy, lubi zabawy także z innymi psami. Potrzebuje tresury, by nie był uciążliwy dla innych. Wytrzymały, aktywny i silny, często próbuje dominować. Przywiązują się do swoich opiekunów.

UŻYTKOWOŚĆ

Wszechstronnie użyteczne, m. in. psy ratownicze (gruzowe i do ratownictwa wodnego), przewodnicy ociemniałych, doskonałe psy rodzinne. Pod koniec XIX wieku rasa została zatwierdzona w Wielkiej Brytanii jako pies myśliwski. Nadaje się dla osób lubiących psy przyjacielskie i żywiołowe oraz dla rodzin z dziećmi.

ZDROWIE I PIELĘGNACJA

Trzeba zapewnić mu odpowiednią do jego potrzeb dawkę codziennego ruchu, spacer,zabawa, aportowanie, szkolenie. Dbając o labradora należy pamiętać o miejscu gdzie natura umiejscowiła psa. Wilk w naturalnym środowisku odżywia się tym co upoluje i znajdzie, nikt mu nie gotuje, nie podaje wysoko przetworzonych suchych karm zawierających w 70% zboża. Pies jest mięsożercą , podstawą jego jadłospisu powinno być  mięso !